Ar trebui consumate, în egală măsură, atât pentru gustul delicios, cât şi pentru faptul că previn bolile cardiovasculare, întăresc imunitatea şi îmbunătăţesc vederea. Fructele de mare se numără printre cele mai importante surse de Omega 3, zinc, seleniu, iod şi de vitamina B12.
În ciuda preţului piperat, fructele de mare ar trebui introduse în alimentaţie de cel puţin două ori pe săptămână, ne sfătuiesc nutriţioniştii. Ele reprezintă o sursă importantă de nutrienţi (de exemplu, Omega 3, Omega 6, Omega 9, Fe, Zn, I, Se, Ca) de care organismul are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi. Pentru că la noi fructele de mare se pot cumpăra mai ales refrigerate (de exemplu, creveţii, caracatiţa, scoicile, midiile) sau la conservă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să le alegem cu grijă.
„Fructele de mare refrigerate sunt cea mai bună alegere, însă numai cu condiţia ca lanţul de frig să nu fi fost întrerupt. Deşi acest lucru este dificil de verificat, această regulă trebuie respectată, deoarece, în caz contrar, există riscul de îmbolnăvire. Problema este că fructele de mare sunt extrem de perisabile şi se pot contamina uşor cu agenţi patogeni", explică prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Acizii graşi Omega 3, recunoscuţi îndeosebi pentru rolul de protector al vaselor de sânge, se găsesc din abundenţă în fructele de mare. De exemplu, numai 90 de grame de midii conţin 700 mg de Omega 3, adică doza zilnică recomandată, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii. Însă, pe lângă prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, Omega 3 mai ajută la îmbunătăţirea condiţiei bolnavilor de psoriazis, previne depresia (are efect antiinflamator la nivelul creierului) şi întăreşte sistemul imunitar. De asemenea, s-a observat că femeile care introduc zilnic în dietă fructe de mare bogate în acizi graşi Omega 3 sunt ma