Cotarea "Fondului Proprietatea" (FP) la Bursa de la Varşovia, după cum a recomandat managerul de fond "Franklin Templeton", necesită soluţionarea unor aspecte tehnice care nu au fost puse la punct, până acum, între Depozitarul Central al Bursei de la Bucureşti, unde este listat FP, şi depozitarii din alte state.
Până acum, niciun depozitar străin nu s-a conectat cu Depozitarul Central, făcând extrem de dificile lis-tările pe alte pieţe ale companiilor deja cotate la BVB.
"O dublă listare, în adevăratul sens al cuvântului, nu se poate face", a declarat, pentru ziarul BURSA, Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, întrebat cu privire la posibilitatea ca o societate listată deja la BVB să se coteze şi pe altă piaţă.
Domnia sa a adăugat: "O companie listată în România se poate tranzacţiona pe altă piaţă bursieră prin GDRs (Global Depositary Receipts) sau printr-o ofertă de acţiuni destinată acelei pieţe, urmând a se tranzacţiona acolo numai acele acţiuni rezultate din ofertă".
Deocamdată, "Franklin Templeton" nu a anunţat prin ce metodă ar urma "Fondul Proprietatea" să fie listat şi la bursa poloneză, reprezentanţii FP precizând că metoda este încă în discuţie cu cei implicaţi în proces. În comunicatul transmis miercuri seara, oficialii FP au menţionat că "listarea secundară ar trebui să fie combinată cu o ofertă de până la 10% din acţiunile existente ale FP". În piaţă, circulau deja zvonuri cum că oferta de 10% ar putea proveni din acţiunile pe care Fondul ar urma să şi le răscumpere (în cadrul programului de răs-cumpărare) sau ar putea reprezenta deţinerea unui acţionar.
Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, ne-a declarat că este prea devreme să se pronunţe asupra stabilirii unei "legături" între instituţia pe care o conduce şi depozitarul polonez, având în vedere că acţionarii FP nu