Criza a arătat cât de vulnerabile pot fi guvernele şi ţările în faţa populismului
"Experienţa din ultimii doi ani ne demonstrează cât de uşor este să pui ţara în pragul colapsului prin politici economice responsabile"
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că limitarea, prin Constituţie, a deficitului şi a datoriei publice este necesară "pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici", citat de Mediafax. Premierul a spus, la o dezbatere, că aceste limitări nu reprezintă o noutate în statele europene. "Avem precedentul Germaniei, care a introdus o dispoziţie similară privind echilibrul bugetar în noua sa Constituţie. În Franţa, discuţiile pe această temă sunt avansate. Cred că această regulă este absolut necesar să fie impusă la nivel constituţional", a spus Boc. Potrivit preşedintelui PDL, criza a arătat cât de vulnerabile pot fi guvernele şi ţările în faţa populismului, demagogiei şi a politicilor iresponsabile pentru a cumpăra voturi cu bani publici.
"Avem nevoie de o asemenea prevedere pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici, iar lecţia pe care România a trăit-o în 2008 şi experienţa din ultimii doi ani ne demonstrează cât de uşor este să pui ţara în pragul colapsului prin politici economice iresponsabile. Acesta a fost cazul în anul 2008 când, într-un an de maximă creştere economică, România a avut un deficit de minus 5,4% şi în acest an de maximă creştere economică, ratingul de ţară a scăzut de la Investment Grade la Junk, deşi era an de maximă creştere economică. Şi a fost nevoie de doi ani de sacrificii din partea românilor în primul rând şi am să le mulţumesc ori de câte ori o să am ocazia, pentru că fără eforturile lor nu ar fi fost posibil ca România să aibă astăzi stabilitate economică şi să poată spera la o creştere economic