Parlamentul European a adoptat o rezoluţie ce dă dreptul statelor membre să decidă în privinţa cultivării OMG
România pierde anual aproape 1 mld. euro pentru că nu cultivă soia modificată genetic deşi o importăm şi o folosim
Costel Olteanu: O gură de oxigen pentru agricultura românească, ar duce inclusiv la ieftinirea cărnii
Parlamentarii europeni au adoptat cu 548 voturi pentru, 84 împotrivă şi 31 abţineri, o rezoluţie legislativă, prin care se arată că statele membre ar trebui să dispună de flexibilitatea necesară pentru a interzice sau restricţiona cultivarea organismelor modificate genetic (OMG). Documentul va fi transmis Consiliului UE pentru dezbateri. Potrivit Raportului adoptat de către deputaţii europeni, statele membre îşi vor putea argumenta decizia, invocând inclusiv protecţia mediului. Propunerea Comisiei Europene a fost ca statelor membre să li se ofere dreptul de a interzice aceste culturi, fără însă, a putea fi folosite motive legate de evaluarea efectului advers asupra sănătăţii şi a mediului.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a cerut încă de la finele lunii ianuarie aprobarea CE pentru ca România să reia cultivarea organismelor modificate genetic. Pentru a-şi susţine poziţia, oficialul român a trimis la Bruxelles documentele ştiinţifice pregătite de Academia Română, dar şi solicitările fermierilor. Materialele trimise de Bucureşti la Bruxelles fac referire în primul rând la soia ameliorată genetic.
"Se ştie că soia este o problemă pentru România. În acelaşi timp, soia se constituie ca o bază importantă de import pentru Uniunea Europeană. Sunt aproape 40 de milioane de tone importate anual, din care peste 90% este soia - care provine din zonele în care se cultivă soia să spunem obţinută prin inginerie genetică sau prin tehnici superioare de ameliorare", declara Tabără. Cantităţile cele mai mari de plante obţi