Toţi absolvenţii de gimnaziu, indiferent de nivelul de pregătire, se pot înscrie la cursuri liceale. Mulţi dintre ei ajung să dea Bacalaureatul, iar directorii instituţiilor de învăţământ la care aceştia învaţă spun că este aproape imposibil să promoveze.
Indiferent de nota obţinută la Evaluarea Naţională şi de media anilor de gimnaziu, orice elev care termină opt clase poate să meargă mai departe la liceu. Toţi absolvenţii băcăuani au fost declaraţi promovaţi, chiar dacă media stabilită pentru admiterea în clasa a IX-a este 3,66, cum este cazul unei eleve din municipiul Bacău, care se află la coada listei postată pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Adolescenta a terminat gimnaziul cu 6,32, însă la tezele naţionale a obţinut nota 1 atât la matematică, cât şi la limba română. Următoarea pe listă este o elevă de la Şcoala „Mihai Eminescu“ din Buhuşi, care are media de admitere 3,75.
Liceu cu 3,48% promovabilitate
„Fetiţa a venit de la ţară în trimestrul II cu medii mari. A susţinut Evaluarea şi acum are această medie. Ce puteam face? Dar noi avem şi copii foarte buni, care au terminat cu 9,95“, a spus Oana Mălinici, directorul adjunct al şcolii. Alţi şapte elevi au medii sub 4, iar 190 au intrat la liceu cu medii între 4.00 şi 4.99. Cu toţii se vor aşeza la toamnă în bancă într-unul din liceele din judeţ.
Directorii instituţiilor de învăţământ spun că nivelul de pregătire este mult prea redus pentru a reuşi la final de clasa a XII-a. „Din păcate nu există niciun filtru. Noi îi preluăm aşa cum sunt şi este foarte greu să recupereze. Vin cu goluri mari şi practic nu există timpul fizic ca să ajungă la nivelul celorlalţi. Degeaba se fac ore de pregătire suplimentare, îi organizăm pe grupe, că este prea târziu.Abia acum se vede importanţa acelor Şcoli de Arte şi Meserii, unde aceşti copii învăţau măcar o meserie“, ne-a spus Vio