La Bacalaureatul din acest an, foarte multe grupuri şcolare şi licee tehnologice au înregistrat rate de promovabilitate foarte scăzute. De pildă, din cele 28 de licee care au înregistrat promovabilitate zero, 26 sunt licee tehnologice, colegii tehnice sau grupuri şcolare.
Specialiştii sunt de părere că, pentru cei care urmează profile tehnologice, nepromovarea examenului de bacalaureat nu este „o tragedie", fiindcă nu le este neapărat necesar pentru angajare având în vedere că, după cei patru ani de liceu, au deja o specializare.
În 2009, ministrul de atunci al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a decis transformarea şcolilor de arte şi meserii (SAM) în licee tehnologice, după ce, în 2003, tot ea decidea înfiinţarea SAM-urilor. Unul din motivele pentru care şcolile de arte şi meserii au fost desfiinţate a fost şi presiunea părinţilor.
Reprezentanţii ministerului au observat, la acea vreme, că „părinţii voiau neapărat să-i transfere la liceu pe elevii care terminau o şcoală de arte şi meserii. Oricât le explicam că de fapt tot liceu termină, dar în cinci ani în loc de patru, ei tot voiau să-i transfere", spunea, în 2009, Adriana Pană, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.
Sociologul Ovidiu Voicu pune reticenţa părinţilor de a alege pentru copiii lor mai degrabă un liceu teoretic decât o şcoală de meserii, chiar dacă cea din urmă ar fi mai potrivită, pe seama „mentalităţii familiei, a dorinţei lor de a avea un învăţământ de calitate". Adrian Moraru, director adjunct al IPP, este de părere că chiar dacă „acum SAM-urile se numesc licee, nu schimbă nivelul acestora. De fapt, nu e important cum le numim, ci calitatea învăţământului din aceste unităţi".
Directorul IPP spune că „cine intră la un astfel de liceu, ştie că reprezintă sfârşitul studiilor", de aceea „nu ar fi chiar o tragedie dacă nu este luat bacalaureatul pentru că, da