BCE a marit nivelul dobanzii cheie cu 25 bp, la 1,5%, a anuntat joi un purtator de cuvant al institutiei. Cresterea era anticipata de economisti, mai ales dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet sugerase luna trecuta ca tensiunile inflationiste ar putea duce la luarea unei asemenea decizii.
Este pentru a doua oara in cursul acestui an cand BCE urca nivelul dobanzii cheie si a unsprezecea crestere de la venirea in fruntea BCE a lui Trichet. Majorarea ratei dobanzii la operatiunile principale de refinantare ale Eurosistemului cu 25 puncte de baza, pana la 1,50% isi va produce efectele incepand cu operatiunea care urmeaza sa fie decontata la data de 13 iulie 2011.
De asemenea, BCE a mai decis majorarea ratei dobanzii la facilitatea de creditare marginala cu 25 puncte de baza, pana la 2,25%, incepand cu data de 13 iulie 2011 si majorarea ratei dobanzii la facilitatea de depozit cu 25 puncte de baza, pana la 0,75%, incepand cu data de 13 iulie 2011.
Presedintele BCE va face comentarii asupra acestor decizii in cadrul unei conferinte de presa organizate astazi, incepand cu ora 14.30
Ce impact are aceasta decizie in Romania?
Cresterea dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene va scumpi creditele in euro, prin scumpirea finantarii bancilor locale in moneda straina. Nu se poate spune exact cat va insemna in plus la rata celor cu credite in valuta, transferul in pret facandu-se diferit de la banca la banca, in baza unor modele care tin cont de riscul ratei dobanzii. Concurenta din piata limiteaza bancile sa urce dobanzile, fiecare institutie de credit urmarind atenta ce fac ceilalti jucatori.
Pe termen foarte scurt, pentru cei imprumutati in euro nu vom asista la cresteri bruste ale costului creditului. Pe termen mediu ratele pot deveni mai mari, dar asta depinde si de evolutia cursului de schimb.
@N_