Zeci de elevi din Germania și Canada au venit în Bihor să contruiască o casă pentru o familie săracă. Deși în școlile de peste graniță sunt obligatorii 40 de ore de voluntariat pentru a intra în bacalaureat, acești copiii și-au îndeplinit de mult timp stagiile, dar au decis să vină în România impresionați de cazurile de aici. În plus, pentru a ajunge în România, elevii au avut de plătit peste 1.000 de euro, pe persoană.
Nu au mai mult de 17 ani, dar s-au maturizat și sunt deciși să schimbe lumea prin muncă voluntară. Peste 40 de adolescenți au venit în Oradea hotărâți să dăruiască un cămin, construit cu mâinile lor, familiilor sărace. Alături de efortul pe care-l depun în cele 10 zile petrecute pe șantier, elevii au trebuit să-și folosească imaginația și puterea de convingere pentru a-și finanța inițiativa. "Majoritatea celor prezenți pe șantierul Habitat pentru Umanitate și-au realizat demult norma de 40 de ore de voluntariat, necesară pentru a intra în Bacalaureat. Pentru ei efortul de a veni în România a început de acasă, pentru că au trebuit să strângă sponsorizări de 4.000 de dolari canadieni pentru a-și plăti drumul și asigurările", spune profesorul Kim Penzhorn.
Peste 1.000 de euro pe persoană
Bani au strâns și elevii din Germania care au avut de plătit peste 1.000 de euro de persoană pentru a veni în România. "În Stuttgart ai nevoie de 80 de ore de voluntariat pentru a intra în examenul de maturitate, dar jumătate din elevii noștri le-au terminat anul trecut tot pe șantierul Habitat. Cei care au venit prima oară au studiat îndelung proiectul online și au ținut cont de impresiile celor care au mai fost aici" explică și profesorul Melanie Gratton.
În Bihor se simt acasă
Adolescenții spun că și-au dorit să-și rupă din vacanță pentru că au fost impresionați de cazurile săracilor. "Te simți foarte bine când știi că poți