Elevilor de etnie romă le-au fost special atribuite 333 de locuri în fiecare liceu, dar n-au ocupat decât o treime din ele. Deşi au avut şansa să intre în colegii de prestigiu, toţi au refuzat, preferând liceele cu profil tehnologic, spunând că doar astfel învaţă o meserie pe care să o practice cât mai repede.
La sesiunea de admitere în învăţământul liceal, un număr de 333 de locuri au fost rezervate elevilor de etnie romă din judeţul Buzău, câte două la fiecare clasă, însă s-au ocupat doar 106.
Această situaţie confirmă faptul că problema abandonului şcolar este departe de a fi rezolvată în comunităţile romilor.
"Doar 20 la sută dintre copiii romi din generaţia aceasta au terminat clasa a opta. Dintre aceştia, o mică parte, chiar dintre cei cu medii foarte bune, nu s-au înscris pe locurile speciale, preferând repartizarea computerizată", a declarat Ana Răducanu, consilier al Prefecturii pe probleme de romi.
La repartizarea pe aceste locuri speciale, care a avut loc ieri, s-au preferat liceele cu profil tehnic.
"Au rămas 227 de locuri libere, iar multe sunt la colegiile Hasdeu, Eminescu, licee importante. Au fost preferate grupurile şcolare, Colegiul Economic şi Grupul Şcolar de Meserii şi Servicii. Asta a fost dorinţa părinţilor, care au spus că nu preferă un liceu teoretic, chiar dacă elevul are media bună, ci un liceu de unde copilul să rămână şi cu o meserie pe care să o poată profesa după terminarea liceului", a declarat Anca Harabagiu, inspector şcolar.
Detalii citiţi în Adevărul, pagina destinată Buzăului.