Liliana Simionescu:"Parte de carte" luptă cu abandonul şcolar Descarcă fişierul ataşat
În timp ce miniştrii schimbă legea educaţiei la fiecare mandat, rezultatele la Bacalureat sunt dezastrase, abandonul şcolar rămâne un subiect lasat de-o parte în spaţiul public. ONG-urile trag un semnal de alarmă în privinţa acestui fenomen. Fundaţia Soros România, Fundaţia Pestalozzi şi Media One au lansat proiectul "Parte de Carte".
21 de localităţi cu un risc mai ridicat de abandon şcolar vor fi incluse în proiectul finanţat din banii europeni. România este aproape de media europenă în privinţa ratei de părăsire timpurie a şcolii. Cel mai bine în Europa se situează Slovacia cu 4,9 la sută rată de abandon şcolar.
Numărul copiilor care abandonează şcoala creşte de la an la an. Pe durata unui ciclu şcolar de opt ani, din 100 de elevi care intră în clasa I, aproape 20 se pierd pe parcurs, potivit datelor Institutului de Ştiinte ale Educaţiei. Cu toate acestea România este aproape de media europenă în privinţa ratei de părăsire timpurie a şcolii. Cel mai bine în Europa se situează Slovacia cu 4,9 la sută rată de abandon şcolar. În acest context, Fundaţia Soros a lansat proiectul pentru prevenirea abandonului şcolar "Parte de carte". Psiholog la Fundaţia Pestalozzi, Mihaela Cozărescu spune că proiectul vine să tragă un semnal de alarmă în privinţa abandonului şcolar.
Programul va dura trei ani şi se va desfăşura în 21 de localităţi predispuse acestui fenomen.
Un risc ridicat de abandon şcolar este la elevii de etnie romă. În România 80 la sută dintre tinerii care nu urmează nicio formă de învăţământ sunt romi. Problema abandonului nu ţine numai de gradul ridicat de sărăcie. Una dintre probleme ar fi slabă pregătire a profesorilor care predau în zonele defavorizate.
Proiectul "Parte de Carte" se va desfăşura în judeţele Călăraşi, Prahova, Suceava, N