Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea averilor ilegale. Opoziţia renunţă la propria variantă şi anunţă că votează propunerea MJ. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ministerul Justiţiei (MJ) a pus în dezbatere publică şi Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal privind confiscarea extinsă a averilor câştigate ilicit.
Pe scurt, dacă o persoană este condamnată pentru o faptă ce presupune o pedeapsă mai mare de cinci ani şi dacă infracţiunea i-a adus profit, judecătorul poate să-i confişte bunurile, dacă magistratul consideră că valoarea acestora depăşeşte veniturile legale ale condamnatului. Mai mult, potrivit proiectului de lege aprobat, infractorul care nu-şi poate justifica averea nu scapă de confiscare, chiar dacă şi-a trecut- o pe numele rudelor.
Condiţiile confiscării
Mai exact, completarea aprobată de Guvern dispune ca "în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani şi care este susceptibilă să îi procure un folos material, instanţa poate dispune şi confiscarea altor bunuri".
Acest lucru se poate întâmpla dacă se respectă două condiţii: dacă valoarea bunurilor dobândite în ultimii cinci ani depăşeşte cu mult veniturile legale ale condamnatului şi dacă judecătorul "are convingerea că bunurile respective provin din activităţi de natura celor care au atras condamnarea". Aceste prevederi se vor aplica inclusiv celor pedepsiţi pentru fapte de corupţie sau pentru infracţiuni economico-financiare.
Judecătorul decide: confiscă sau nu
Expertul anticorupţie Laura Ştefan de la Societatea Academică Română (SAR) consideră completările ministerului ca fiind de bun augur, însă perfectibile. "În condiţiile în care noul Cod Penal scade pedepsele, cred că ar fi nevoie şi de scă