Dacă Bacalaureatul din acest an reflectă adevărata pregătire a elevilor români, aşa cum spun experţii în educaţie, înseamnă că examenele din ultimii 20 de ani au fost minciuni sfruntate. Iar vina pentru această situaţie o poartă toţi miniştrii educaţiei, de la toate partidele. Mai ales cei din ultimii 10 ani, când devenea evident, o dată cu apropierea de UE, că este nevoie de un moment al adevărului.
Nume precum Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Mihail Hărdău, Cristian Adomniţei sau Mircea Miclea poartă o răspundere foarte mare. Dacă analizăm cifrele privind promovabilitatea, şi le comparăm cu cele din acest an, am crede că România a avut câteva generaţii geniale: în 2002, spre exemplu, au promovat Bac-ul aproape 87% dintre candidaţi, spre deosebire de 44,47% care au reuşit performanţa anul acesta. "Acum s-a schimbat filosofia", explică Ecaterina Andronescu, ministru la acea vreme. Soluţia anti-fraudă din acest an, instalarea camerelor video, este văzută de foştii miniştri drept una "prostească" .
Ani la rândul, promovabilitatea la Bac a fost peste 80%, în unele cazuri aproape dublu faţă de acest an. Foşti miniştri ai Educaţiei explică. Cifre ameţitoare privind promovabilitatea se înregistrau anii trecuţi la examenul de Bacalaureat: 87,61% în vremea în care era ministru Ecaterina Andronescu, 84,6% în anul în care Ministerul Educaţiei era condus de Alexandru Athanasiu, 84,76% în timpul lui Mircea Miclea. Rezultatele au fost bune şi în timpul mandatului lui Andrei Marga, când promovabilitatea a fost puţin sub 80%.
În vremurile acelea, picau Bac-ul doar duşmanii declaraţi ai cărţii. Restul, chiar dacă nu luau note prea mari, ajustau media cu rezultate bune la probele orale, la educaţie fizică ori discipline tehnologice.
"Acum s-a schimbat filosofia examenului"
Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei în perioada 20