„Asistam la sfirsitul a 500 de ani de ascendenta a Vestului […] Poate ca adevarata amenintare pentru noi nu este ascensiunea Chinei, a islamului sau cresterea emisiilor de dioxid de carbon, ci lipsa noastra de incredere in civilizatia pe care am mostenit-o de la stramosii nostri”, apreciaza cunoscutul istoric britanic Niall Ferguson in cea mai recenta carte a sa, Civilizatia. Vestul si Restul (Civilization: The West and the Rest), aparuta in urma cu doar citeva luni la prestigioasa editura Penguin. Adresata deopotriva istoricilor si publicului larg interesat de istoria culturala, Civilizatia lui Niall Ferguson isi poarta cititorii intr-o calatorie fascinanta in jurul lumii – de pe Canal Grande la Nanjing si palatul Topkapi din Istanbul, de pe Machu Picchu pina pe Insula Rechinilor, din turnurile semete ale Pragai pina in bisericile secrete din Wenzhou.
Dupa publicarea cu succes a volumului Dictatura lui Nicolae Ceausescu (1965-1989). Geniul Carpatilor, semnat de reputatul istoric polonez Adam Burakowski, un nou titlu de referinta apare saptamina aceasta in cadrul colectiei HISTORIA de la Polirom: este vorba despre Civilizatia. Verstul si Restul, cea mai recenta lucrare a lui Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuti istorici britanici, profesor la Harvard University si Harvard Business School, Senior Research Fellow la Jesus College (Oxford University), Senior Fellow la Hoover Institution (Stanford University) si profesor de istorie si relatii internationale la London School of Economics.
Cartea lui Ferguson arata cum a ajuns Apusul sa detina suprematia mondiala. Analiza porneste din secolul al XV-lea, cu un tur de orizont al lumii la acel moment, cind Europa Occidentala era mai degraba o provincie paupera care incerca sa-si revina in urma ravagiilor facute de ciuma si de razboaiele nesfirsite. Parea de neimaginat ca Vestul va ajunge curind