Criza financiara a schimbat harta saracilor lumii, care, in acest an, cuprinde si doua tari europene. Daca tarile africane nu mai sunt o surpriza, totusi, topul Forbes al celor mai slabe economii din acest an arata usor schimbat fata de anii anteriori.
Pentru a realiza aceasta ierarhie, publicatia a luat in calcul situatia economica a 177 de tari ale lumii, uitandu-se la evolutia economica din ultimii trei ani in materie de crestere economica, inflatie, PIB pe cap de locuitor si balanta comerciala.
Iata cum arata topul Forbes al celor mai slabe economii ale lumii:
1. Madagascar
Conform clasamentului, cea mai slaba economie a lumii este Madagascar. Pretul orezului s-a dublat in Madagascar in ultimii doi ani, iar tara a pierdut mii de locuri de munca, dupa lovitura de stat din 1999. Cu o situatie politica in continua criza, sansele de crestere a investitiilor straine in aceasta tara sunt minime. In Madagascar, PIB-ul pe cap de locuitor este de 387 de dolari, iar inflatia de 8,5%.
2. Armenia
Cu o contractie de 15% a PIB-ului in 2009 si o prognoza mediocra privind cresterea pentru urmatorii cativa ani, fosta republica sovietica se chinuie sa tina pasul cu restul lumii. PIB-ul pe cap de locuitor este de 3.000 dolari, iar inflatie a ajuns la 7%.
3. Guineea
Tara din Africa de Vest detine jumatate din rezervele mondiale de bauxita, dar are probleme mari in atragerea de investitii straine. Drumurile prost intretinute, o lovitura de stat in 2008, insecuritatea creata de ostilitatea Guvernului fata de investitii sunt doar cateva din punctele slabe ale tarii. PIB-ul pe cap de locuitor este, in Guineea, de 440 de dolari, iar rata inflatiei este de 17%.
4. Ucraina
Aceasta fosta republica sovietica are terenuri agricole bogate si multe resurse minerale, asa ca ar pute