Drumarii au pichetat ieri Ministerul Transporturilor, cerând demiterea şefilor din Compania Naţională de Administrare a Drumurilor (CNADR), fiindcă refuză să aplice Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Contractul a fost înregistrat la 28 aprilie şi trebuia să intre în vigoare de la 1 mai.
În lipsa contractului, salariaţii CNADR pierd în medie 155 de lei pe lună, comparativ cu veniturile pe care le aveau până în aprilie. Explicaţia este simplă: până în aprilie, drumarii aveau un salariu de bază şi mai primeau nişte sporuri, o dată la trei sau şase luni, pentru condiţiile grele de lucru.
De la 1 mai au dispărut sporurile, iar potrivit CCM, ele trebuiau incluse în salariu, ceea ce însemna majorarea salariului de bază cu o medie de 155 de lei, lunar. Banii pe care i-ar fi luat în mână un angajat ar fi fost însă aceiaşi ca şi în aprilie.
Din mai, compania n-a mai aplicat CCM-ul, dar a eliminat sporurile, astfel încât drumarii sunt mai săraci ca înainte. Potrivit protestatarilor de ieri, conducerea CNADR a refuzat să aplice contractul în replică la acţiunea în instanţă pe care au depus-o sindicaliştii împotriva disponibilizărilor.
Din martie, compania a demarat procedura disponibilizărilor colective şi unul din 10 salariaţi urmează să plece acasă. Administraţia Drumurilor pretinde că nu poate da aceleaşi salarii ca şi înainte dacă nu operează concedieri. Potrivit bugetului companiei, însă, fondul de salarii este la fel de mare ca cel de anul trecut.