Bacteria Escherichia coli, al cărei nume este asociat astăzi cu valul de epidemie ucigaşă care a lovit în ultimele săptămâni Germania, dar nu numai, ar putea servi la producerea de carburanţi verzi de bună calitate, relatează Le Monde.
Aceasta este concluzia cel puţin surprinzătoare a cercetătorului Jay Keasling, care conduce Institutul de bioenergie din Departamentul american al Energiei, prezentată în cadrul unui forum privind inovarea, desfăşurat în Statele Unite. Acesta a declarat că mai multe companii lucrează la această tehnologie deja testată cu succes în laborator.
În realitate, recurgerea la bacteria E.coli pentru fabricarea de biocarburant nu este o noutate. De mai mulţi ani, echipe de cercetători se ocupă de studierea acestui microorganism intestinal foarte comun, care are ca proprietate, printre altele, modificarea genetică facilă, pentru a produce agrocarburanţi de generaţia a doua – adică cei care utilizează materii organice care nu pot servi pentru alimentare.
La începutul acestui an, laboratorul Universităţii Berkeley din California a reuşit, adăugând cromozomi şi gene în ADN-ul bacteriei, să o facă să secrete biodiesel din celule. Această tehnică prezintă avantajul că nu trebuie să se recurgă la procedee chimice şi în special se poate evita adăugarea de acizi graşi, pe care le necesita până acum fabricarea de biodiesel din bacterii. Plus că se evită spargerea celulelor pentru extragerea dieselului şi deci se realizează economii pe parcursul fabricării de carburant.
În ciuda tuturor acestor speranţe, randamentul bacteriilor rămâne, deocamdată, insuficient pentru asigurarea lansării pe piaţă a agrocarburanţilor. Dar echipa lui Jay Keasling apreciază că producerea acestora ar putea fi viabilă din punct de vedere comercial în următorii cinci ani, fiind finanţată de companii. Rămâne în discuţie pericolul eventualei utilizări a bac