Din 15 iulie, românii care nu au asigurare obligatorie pentru locuinţe riscă amenzi de până la 500 de lei din partea primăriilor. În această situaţie se află cel puţin cinci milioane de români. „Refuz să cred că va exista primar care să dea amendă că n-ai asigurare”, declară la RFI primarul Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România. El crede că românii nu se vor înghesui să-şi facă asigurări, prin urmare „în cazul unui dezastru, va fi dezastru!".
Până acum, mai puţin de 8% din totalul locuinţelor s-au aliniat la prevederile legii, iar consecinţele sunt nefaste pentru că, în caz de calamitate, proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţa cu o poliţă obligatorie nu mai au dreptul să ceară despăgubiri de la stat.
Ce se întâmplă după 15 iulie şi care sunt consecinţele nerespectării legii? Ascultă pe larg sau citeşte cele mai importante declaraţii din interviul acordat RFI de primarul Emil Drăghici. Vezi in text mai multe informaţii despre asigurările obligatorii pentru locuinţe, dar şi despre asigurările facultative.
Vor da primarii amenzi în an preelectoral?
„Primarii au posibilitatea să aplice avertismentul ca şi sancţiune, nu vor aplica neapărat amenda în prima clipă. Cu siguranţă, o vor lua gradual, în sensul că îi vor înştiinţa de obligaţia de a face asigurarea, probabil vor da şi avertismente. Refuz să cred că va exista primar care să dea amendă că nu a făcut omul asigurare!”, spune primarul Drăghici.
Dacă oamenii nu îşi încheie poliţe de asigurare pentru case şi nu sunt nici amendaţi, ce se întâmplă în cazul unui dezastru?
„În cazul unui dezastru, va fi dezastru! Oamenii vor suferi necazurile, primarul n-are de unde să dea bani, fiindcă nu mai poate să vină cu bani din bugetul local, şi atunci vor vedea toţi oamenii că este bine să te asiguri.”
„Până nu dăm cu capul de pragul de sus, nu vom vedea p