Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, i-a conferit procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer. Kovesi afirmă la RFI că justiţia română are nevoie de susţinere din afara ţării şi că din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, justiţia nu are nicio vină în neadmiterea României în Schengen. Totodată, Laura Codruţa Kovesi salută adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite.
Rep: Cum interpretaţi gestul autorităţilor franceze de a va conferi această distincţie?
Laura Kovesi: Este extrem de onorantă pentru mine şi cred că ea este rezultatul unei foarte bune cooperări cu autorităţile judiciare franceze, nu doar în ce priveşte investigarea unor cazuri commune, dar şi în ceea ce priveşte reforma sistemului de justiţie din România. Şi aici mă refer la pregătirea profesională a procurorilor, la modificările legislative şi la reformele instituţionale pe care le-am făcut. În toate aceste lucruri am fost susţinuţi de către domnul ambassador, dar şi de colegii noştri francezi.
Rep: Are nevoie justiţia română de susţinere din afară?
L.K.: Cred că uneori este nevoie de susţinere, chiar şi din afară ţării pentru că nu putem să gândim că suntem singuri. De foarte multe ori, crima organizată depăşeşte graniţele României, la fel şi corupţia. Sunt foarte multe situaţii în care ai nevoie de informaţii, ai nevoie de ajutor din afară, dar cred că cel mai important ajutor şi cea mai importantă susţinere din afară graniţelor ţării este în ceea ce priveşte expertiza, atât în investigarea unor cauze, dar şi în ceea ce priveşte modificările legislative. România are legi moderne în ceea ce priveşte investigarea infracţiunilor de crimă organizată, spălare de bani sau infracţiuni de corupţie, însă cred că mai sunt necesare şi alte mo