Companiile de leasing financiar au finanţat în primul trimestru al anului achiziţia de bunuri în valoare de aproape 285 mil. euro, în creştere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România.
"Evoluţia primului trimestru dă semne de redresare a leasingului financiar în sensul reorientării finanţărilor către acele sectoare ale economiei româneşti care s-au dovedit solide şi au rezistat perioadei de criză", spune Antoaneta Curteanu, CEO al UniCredit Leasing Corporation şi preşedinte al asociaţiei.
În ultimul trimestru din 2010 volumul finanţărilor urcase la 341 mil. euro. Şi în anul de vârf 2008 primul trimestru a fost însă mai slab decât ultimul trimestru din 2007, însă atunci finanţările săreau de 1,4 mld. euro. Pe tot anul 2010 volumul finanţărilor în leasing financiar s-a oprit la 1,1 mld. euro.
"Sperăm astfel ca finele anului să aducă o creştere de 10%-15% a volumului finanţărilor noi prin contracte de leasing financiar, precum şi o îmbunătăţire a procedurilor juridice de recuperare a bunurilor în cazul clienţilor rău-platnici", mai spune Curteanu.
Valoarea bunurilor aflate în procedură de reposesie se ridică la 7% din portofoliul total al membrilor ALB, iar durata medie a unui proces de executare silită a clienţilor rău-platnici care refuză să returneze bunurile poate dura între şase şi nouă luni. Companiile membre ale ALB au acordat finanţări de 216 mil. euro, în timp ce jucătorii neafiliaţi au avut afaceri de 23,5 mil. euro. Cea mai mare parte a cererii de finanţări a venit de la clienţii corporativi, cu 92% din total.
Grosul finanţărilor - 63% sau 179 mil. euro - a mers în transporturi, o piaţă puternic lovită la începutul crizei şi care acum îşi revine vizibil, odată cu primele semne de redresare a economiei. Finanţările pentru autoturisme au reprezen