Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, salută la RFI adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. Confiscarea extinsă a averii nu se referă la toţi cetăţenii ţării, precizează şefa Ministerului Public.
Confiscarea extinsă a averii era necesară, spune Laura Codruţa Kovesi. "Această confiscare extinsă am susţinut-o şi eu cu ocazia raportului de activitate al Ministerului Public şi am participat activ la discuţiile care au avut loc la Ministerul Justiţiei. Noi susţinem foarte mult acest proiect. Diferenţa dintre confiscarea care este prevăzută acum în Cod şi confiscarea extinsă este una semnificativă. Codul de Procedură Penală prevede acum că se pot confisca bunurile învinuitului sau inculpatului. Nu de puţine ori am văzut situaţii în care funcţionari publici, spre exemplu, care erau cercetaţi pentru fapte de corupţie aveau averi foarte mari, pe care nu le puteau justifica. Dintotdeauna această prezumţie prevăzută în Constituţie ne-a împiedicat în a confisca sumele obţinute ilicit. Confiscarea extinsă se referă numai la acele persoane care sunt condamnate pentru fapte penale şi care nu-şi pot justitifica averea. Confiscarea extinsă nu se referă la toţi cetăţenii ţării, cei care dobândesc proprietăţi în mod licit, ci doar la cei care sunt condamnaţi pentru fapte penale şi care nu pot să-şi justifice averea. De aceea, această confiscare extinsă trebuie aplicată", explică Laura Codruţa Kovesi.
Ce conţine legea privind confiscarea extinsă a averii?
Guvernul a aprobat miercuri, 6 iulie, proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii. Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, a declarat premierul Emil Boc.
Astfel, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare d