Sectorul constructiilor este un indicator fidel al starii unei economii nationale. Care sunt perspectivele pentru Romania, care sunt feliile de piata unde se simte o usoara revigorare, cat de jos au ajuns preturile la materiale? Daniel Catanas, coordonatorul operatiunilor din Romania ale Wienerberger - unul din marii producatori europeni de caramizi, vorbeste intr-un interviu pentru HotNews.ro despre estimarile pentru Romania, una dintre pietele zonale cu cel mai dur impact al crizei asupra constructiilor.
Reporter: Care este situatia pietei constructiilor din Romania in acest moment?
Daniel Catanas: Dupa cum prea bine stiti, lucrurile au avut o anumita directie pana in 2008, in sensul ca piata s-a tot dezvoltat, s-a tot infierbantat, iar 2008 a fost un an de cotitura pentru toata lumea, inclusiv pentru piata de constructii. Incepand cu 2008 piata de constructii a luat-o la vale, adica a inceput sa se micsoreze, si credem ca la acest moment este in stagnare, cu mici fluctuatii.
Rep: Willy Van Riet, directorul financiar Wienerberger, spunea saptamana trecuta ca pietele din SUA, Romania si Bulgaria continua sa ramana dificile. Care e motivul in cazul Romaniei?
Daniel Catanas: Este dificila prin prisma contractiei pe care a avut-o in ultimii ani, este dificila si prin prisma preturilor foarte mici la care s-a ajuns, iar acest lucru ne face viata foarte grea. O companie ca a noastra este orientata spre rezultat, avand in vedere ca suntem cotati si la bursa, si dansul - fiind finantist - vede aceasta problema a rezultatelor, in contextul preturilor mici, ca o problema reala existenta si careia trebuie sa ii gasim o solutie.
- Member of the Board Sales & Marketing Wienerberger;
- Activeaza in cadrul Wienerberger din 1997, fiind primul angajat al grupului austriac in Romania.
- Anterior, a ocupat functia de