Voluntari din patru ţări vor să-i facă pe săteni să lase baltă fumatul şi să pună în loc fructele. Demersul tinerilor face parte din proiectul „Eliberează-mă“, al Centrului Educaţional de Resurse şi Training.
Nefumători şi hotărâţi să îngroaşe rândurile celor care ar distruge cu plăcere toate ţigările existente pe piaţă, voluntarii, 28 cu toţii, din România, Turcia, Bulgaria şi Ungaria, s-au adunat în satul Câmpeni, din comuna doljeană Pieleşti, şi s-au pus pe promovat beneficiile vieţii fără tutun printre localnici. La un loc i-a adus Centrul Educaţional de Resurse şi Training (CERT), care a şi sesizat în zonă un număr mare de fumători, în special în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani.
„Identificarea nevoilor dintr-o comunitate mică şi implicarea cu activitati de voluntariat şi educatie non-formală este esenţială în viaţa tinerilor. În comunităţile mici impactul este mai mare şi efectele activităţilor voluntarilor sunt vizibile şi motivante“, a declarat Adina Enache, voluntar CERT. Până pe 11 iulie, când vor părăsi satul, tinerii au intrat în jocul nimicirii fumatului sau convertirii în mesageri ai sănătăţii de care ajungi să te bucuri din plin nefumător fiind.
„Proiectul ne confirmă eficienţa implicării tinerilor în procesul schimbării atitudinilor şi comportamentelor legate de fumat, la nivel comunitatii satului Câmpeni.
Construind această campanie am descoperit că tinerii din patru ţări pot fi împreună mult mai creative, mai spontani, mai toleranţi şi mai convingători“, mărturiseşte Irina Gruia, psihoterapeut.
După marşul „Eliberează-mă“, sesiunile de psihodramă pe consumul de tutun, astăzi localnicii sunt chemaţi la o dezbatere publică, unde invitaţi sunt un preot, un medic şi un psiholog. „Primul pas important cred că rămâne acceptarea faptului că este un obi