Statul va lansa luni cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei de Valori Bucuresti. Peste 5,57 miliarde de titluri Petrom vor fi scoase la vanzare timp de doua saptamani. Oferta a starnit foarte multe controverse, in conditiile in care Guvernul a acceptat sa isi limiteze castigul, prin stabilirea unui pret maxim.
Atunci cand vrei sa vinzi un bun, indiferent care este natura acestuia, stabilesti un pret minim si incerci sa obtii cel mai mare castig posibil. De ce ar proceda statul roman altfel?
Oferta lansata investitorilor pentru 9,84% din actiunile companiei Petrom functioneaza tocmai pe dos. Prospectul nu prevede niciun pret minim, insa are unul maxim, de 0,46 lei/actiune. Detaliile ofertei le puteti citi aici.
Asta in timp ce, imediat dupa anuntul ofertei, titlurile Petrom s-au apreciat cu 4%, la 0,42 lei, iar pana pe 22 iulie, cand se va incheia oferta, este posibil ca pretul actiunilor sa creasca cu mult peste 0,46 lei.
Cu alte cuvinte, statul, consiliat de rusii de la Renaissance Capital, a ales sa isi limiteze castigul din cele 5,57 miliarde de actiuni Petrom la 2,56 miliarde de lei (circa 610 milioane euro). Mai mult chiar, statul ar putea ajunge sa piarda bani buni din aceasta oferta, doar pentru ca a decis sa impuna un pret maxim.
"Probabil au stabilit un pret maxim pentru a fi siguri ca vor avea subscrierea necesara. La cum arata piata acum, au incercat sa sufle si in iaurt", afirma analistul economic Cristian Dinulescu.
Consultantul financiar Andrei Pogonaru a explicat ca "banda data de nivelul maxim este de natura sa asigure investitorii ca nu se va ajunge la un pret la care nu vor putea subscrie si prin urmare, ii va incuraja sa contribuie la oferta din piata".
La ofertele clasice, in cele doua saptamani de derulare s-ar fi adunat cererile de subscriere si apoi s-ar fi