Din cele 14 drepturi ale pacienţilor înscrise în Carta Europeană, nici unul nu este respectat în totalitate în Europa. România are probleme în special la perioada de aşteptare, diagnosticare precoce şi lipsa protecţiei pacienţilor în cazul unei reclamaţii. Sursa: Arhiva EVZ
În Europa, drepturile pacienţilor sunt încălcate. Concret, niciun drept existent în Carta Europeană nu este respectat în nicio ţară europeană. Datele culese pentru întocmirea studiului "Rezultatul evaluării drepturilor europene ale pacienţilor" din trei spitale mari româneşti (Spitalul Municipal de Urgenţă Bcuureşti, Spitalul de Urgenţă "Elias" şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca) au arătată faptul că nici măcar în spitalele cu prestigiu pacienţii şi drepturile lor nu sunt respectate.
"Mi-au externat soţul pentru că nu aveau medicamente şi au scris pe fişă «externare la cerere»"
Timpul mare de aşteptare pentru intervenţiile chirurgicale, perioada de aşteptare pentru pacienţii internaţi, dreptul la liberă alegere sunt cap de listă pentru drepturile nerespectate ale pacienţilor.
Bolnavi din Dolj se confruntă cu încălcarea unui alt drept, acela de a avea acces la servicii medicale. "Soţul meu suferă de scleroză multiplă şi a fost internat pentru un puseu. După internare asistenta ne-a spus că nu au medicamentul necesar şi îl externează. M-a şocat când am văzut că pe fişa de externare era scris «la cerere»!", povesteşte o femeie din Dolj.
Şi pacienţii bolnavi de HIV-SIDA îşi reclamă dreptul la servicii medicale. "Nu am primit sprijin din partea Ministerului Sănătăţii. Avem bolnavi care nu au primit tratament de cinci luni", se revoltă Cristian Roşu, preşedintele UNOPA.
„Am fost operată de cancer, dar fac cu întârziere chimioterapia”
Dreptul la informaţie, dreptul la cetăţenie activă, dreptul de a se evita suferinţe