Laboratorul de testare a aparaturii medicale nu este solicitat de şefii unităţilor sanitare. Singurul client de la începutul anului a fost Secţia de Neonatologie a Maternităţii „Cuza Vodă“. Costurile sunt mai mici faţă de cele de la service-urile firmelor producătoare de echipamente medicale.
La Facultatea de Bioinginerie Medicală din Iaşi funcţionează singurul laborator de testare a dispozitivelor medicale din zona Moldovei. Acesta este acreditat de la începutul anului, însă cererea din partea spitalelor lipseşte cu desăvârşire. În cadrul laboratorului pot fi testate defibrilatoarele, pompele de infuzie, aparatele de măsurat tensiunea arterială, pulsoximetrele, incubatoarele pentru nou-născuţi şi aparatele de electrochirurgie.
Până la sfârşitul anului urmează dotarea cu aparatură care să permită testarea ventilatoarelor şi a dispozitivelor de anestezie din spitale. „Proiectul a fost derulat împreună cu Centrul Româno-Elveţian şi are o valoare de 450.000 de lei. Ideea ne-a venit prin 2005. Dotaţi cu aparatură am fost abia prin 2008, iar de la începutul acestui an suntem acreditaţi şi putem verifica aparatura din spitale“, spune Dan Zaharia, decanul Facultăţii de Bioinginerie Medicală Iaşi.
Au plătit 30.000 de lei
Deşi dispozitivele din unităţile sanitare trebuie testate la un interval de 1-2 ani, singura cerere a venit din partea Maternităţii „Cuza Vodă“. Şefii s-au declarat mulţumiţi de costurile mai mici faţă de cele practicate de service-urile firmelor care produc echipamente medicale şi de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM), organism din cadrul Ministerul Sănătăţii, singurele abilitate să verifice aparatura medicală din spitale.
„Cei de la laborator s-au deplasat la maternitate şi au testat incubatoarele, pompele de infuzie, monitoarele, absolut toată aparatura pe care o aveam în dotare. Am dat doar 30.00