Numai unul dintre cei 21 de elevi ai Centrului Şcolar Beethoven din Craiova, care au susţinut Bacalaureatul anul acesta, a reuşit să ia examenul, cu media 6,18. Cu o promovabilitate de 4,76 la sută la examenul maturităţii, centrul s-a clasat pe ultimul loc la nivelul Craiovei.
Din cei 20 de picaţi, zece au urmat la zi cursurile Centrului Şcolar Beethoven, ceilalţi fiind la seral. Directorul şcolii susţine că nu s-a mai întâmplat să ajungă în coada clasamentului la Bacalaureat, chiar dacă este o şcoală specială. Nu mai departe de 2010, erau admişi 47 din cei 50 de candidaţi care s-au prezentat la examen.
„Diferenţele faţă de anul trecut sunt mutarea într-o sală de examen din afara şcolii lor şi existenţa camerelor de supraveghere. Cred că elevii s-au gândit că vor putea copia sau au plecat de la premiza că Bacalaureatul se ia oarecum uşor, că aşa au înţeles ei de la generaţiile anterioare. Oricum, pentru surzi, limba română este ca a doua limbă“, a precizat directorul Dumitru Miti Budana. Note foarte mici, între 1,75 şi 3,60, respectiv 1,60 şi 3,10 s-au luat la probele scrise la Limba română şi la Biologie.
Octavia Ştefan, profesoară de Limba română, mărturiseşte că i-au dat lacrimile atunci când a văzut rezultatele: „Nu m-am aşteptat la aşa ceva. Elevii mi-au trimis mesaje în care mi-au scris că le pare rău, dar promit că la a doua sesiune se vor pregăti mai bine. Eu am lucrat cu ei aşa cum lucrez de când sunt profesor, poate îmi pot reproşa faptul că nu am reuşit să îi fac să înveţe mai mult“.
Profesoara susţine elevii au avut dificultăţi în privinţa înţelegerii mesajelor. „La ei şi sărăcia vocabularului poate crea probleme. Ei învaţă aceeaşi materie ca învăţământul de masă, dar nu sunt simboluri care să îi ajută să perceapă sensul tuturor cuvintelor. Pentru «se defineşte» trebuie să faci dactileme, iar exemple