Economia este de aşteptat să înregistreze o încetinire în al doilea trimestru comparativ cu evoluţia din primele trei luni ale anului în ciuda unor veşti bune legate de evoluţiile din luna mai, consideră analiştii.
"Datele recente indică o încetinire a ritmului real de creştere a PIB în T2, care ar putea creşte cu aproximativ 1,2% an/an în T2 şi cu 0,3 % trim. /trim, pe seama încetinirii ritmului de creştere a exporturilor şi, implicit, a industriei, şi continuarea trendului de contracţie a consumului privat. Pe partea de formare a PIB ne aşteptăm la o performanţă pozitivă a industriei şi agriculturii şi la ameliorarea performanţei sectorului construcţiilor, în timp ce retailul ar putea să înregistreze din nou o dinamică negativă în ciuda creşterii modeste din T1", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank. Ea consideră că singura componentă a PIB care ar putea să înregistreze un ritm superior de creştere în termeni anualizaţi sunt impozitele nete, ca urmare a creşterii TVA şi reducerii evaziunii fiscale.
În primul trimestru din acest an, economia a înregistrat un plus de 0,7% faţă de ultimul trimestru din 2010.
Retailul a continuat să se contracte faţă de 2010 pe seama scăderii puterii de cumpărare a românilor datorită creşterii inflaţiei şi diminuării veniturilor, precum şi ca urmare a menţinerii la nivel scăzut al sentimentului consumatorilor.
În cazul industriei, deşi a continuat ascensiunea, se observă o încetinire a ritmului de creştere, care este firească în condiţiile diminuării ratei de creştere a principalilor noştri parteneri comerciali, dar şi a dificultăţilor de finanţare de pe piaţa internă, a spus Hăncilă.
Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac, a amintit că în România creşterea economică se bazează predominant pe cererea externă, iar în trimestrul al doilea creşterea activităţii în econ