Aveti impresia ca preturile din magazine cresc de la o zi la alta? Nu va inselati. Comerciantii au ajuns sa schimbe etichetele la foc continuu, dovada ca inflatia a atins in iunie un nou record, de 8,5%. In timp ce salariile stagneaza, caruselul scumpirilor se invarte tot mai repede.
Dupa ce in luna mai, cresterea preturilor a atins recordul de 8,41%, Romania pastrandu-si astfel statutul de campioana europeana la scumpiri, iunie a adus un nou varf in materie. Cel putin asta sustin analistii citati de agentia Reuters, care estimeaza ca rata inflatiei a crescut, in iunie, la 8,5%.
Estimarile analistilor au fost intre 8,3 si 8,7%, confirmand astfel faptul ca iunie a fost luna cu cele mai mari cresteri de preturi de pana acum.
Potrivit expertilor, avansul inflatiei s-a datorat, in mare parte, scumpirii alimentelor si combustibililor, la care s-a adaugat influenta nefasta a deprecierii leului.
Cu cat au crescut preturile, in fapt, vom afla luni, de la Institutul National de Statistica (INS).
Dincolo de ce s-a intamplat in iunie, mai important este cum vor evolua preturile in continuare. Vestea buna este ca la nivel teoretic cel putin, inflatia ar urma sa se tempereze. Analistii citati de Reuters vad o inflatie de 6,1%.
La fel crede si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a explicat recent ca, dupa varful de inflatie din iunie (8,76% in prognoza BNR), cresterea preturilor ar urma sa se atenueze si sa coboare spre 5,1% pana la finele anului.
"Disiparea efectelor de runda intai ale majorarii cotei TVA va avea o contributie importanta la reducerea anticipata a ratei inflatiei IPC, de la 8,7% in trimestrul 2 din 2011 la 5,6% in trimestrul 3", se spune in raportul BNR.
In rest, banca centrala pune miza pe evolutia stabila a leului si pe recoltele agricole d