Precedentul cedării Parcului Bordei - ca formă ciudată de troc în privința retrocedărilor care ridică mari semne de întrebare -, dacă nu va fi stopat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, va aduce cu sine o realitate din registrul mutanților. Rechinii imobiliari, asistați de cozi de topor din administrația publică locală, vor termina și parcurile și ne vor năpădi și ultimul spațiu verde din viața noastră: vor ajunge să facă "dezvoltare imobiliară" și în ghivecele de pe balcoane. Pare de râs, dar, în ritmul acesta, nu mai e mult până acolo!
Dacă anumite prevederi legale vor fi modificate în favoarea nesătuilor rechini imobiliari, numai în Bucureşti vor dispărea sub coloși din beton și sticlă care vor râde în soare: 12 hectare din Parcul Titan și câte trei hectare din Parcul Politehnica, Parcul Tineretului, din Parcul Herăstrău, întregul Parc Izvor, Parcul Circului, Parcul Păsărari. Ce e la fel de grav e că vor dispărea şi mii de scuaruri dintre blocuri.
Spaţiile verzi ale Bucureștilor s-au împuținat în ultimii 18 ani într-o proporţie de două treimi. De la 35 de milioane de metri pătrați de spații verzi, Capitala abia mai are aproximativ 11 milioane de metri pătraţi de spaţii verzi.
Cu cei 2,5 mp de spaţiu verde, un bucureştean are parte doar de o pătrime din norma minimă europeană. Londra are 64 metri pătraţi pe cap de locuitor.
Aproximativ 65% dintre bucureşteni se supun zilnic unor concentraţii mai mari decât maximumul acceptat la nivel european de oxizi de azot, sulf, plumb şi monoxid de carbon.
Deși un pedelist de frunte precum Negoiță de la sectorul 3 și-a făcut un parc în jurul viloiului din Balotești, Capitala se sufocă după dispariția sau diminuarea suprafeței unor parcuri.
Amenințate sunt și acum parcurile: Plumbuita, Verdi, Herăstrău, Tineretului, Băneasa. Organizații neguvernamentale precum Eco-Civica se luptă di