Unii l-au îmbogăţit pe cârciumarul satului, alţii s-au recăsătorit şi au întemeiat alte gospodării. Aşteaptă alte despăgubiri prin iarnă. 14 oameni au dispărut în 2009, în \"Microbuzul morţii\".
1 /.
În comuna Scânteia din judeţul Iaşi multe case şi-au schimbat înfăţişarea şi barurile au mers strună în ultimul an. Câteva familii s-au trezit cu mai mulţi bani în cont decât au văzut în toată viaţa lor. Rudele decedaţilor în teribilul accidentul de microbuz din 2009 şi-au luat despăgubirile de la firma de asigurări anul trecut, iar acum aproape niciunul nu mai are niciun ban.
Banii s-au dus la bar, n-au rămas şi pentru copii
Unii şi-au făcut case noi, alţii le-au modernizat pe cele vechi şi au cumpărat mobilă, unul dintre ei a investit şi în copii, i-a înscris la şcoală în Iaşi, iar alţii au stat mai mult prin baruri. "Au cheltuit mai mult pe băutură decât pe altceva. Mai bine puneau cei de la asigurări bani pe numele copiilor, să îi poată lua când împlinesc 18 ani, că aşa nu cred că mai rămâne ceva şi pentru ei", a spus o vânzătoare dintr-unul din magazinele din Scânteia.
Că au luat mulţi, că au luat puţini, banii s-au terminat cam peste tot, iar acum rudele aşteaptă cu speranţă sfârşitul procesului cu firma de transport, pentru o nouă serie de despăgubiri.
"Poate mai luăm şi de acolo ceva, deşi nu prea cred. Şi aşa ne-au dat puţin, au dat mai mult celor care au avut copii", a spus Maria Zaborojan. În accidentul din 2009 şi-a pierdut bărbatul, Vasile.
Traian Petrache a rămas cu cinci copii şi cu banii luaţi a vrut să le asigure viitorul. "I-am înscris la şcoală în Iaşi, am cheltuit mulţi bani cu drumurile şi cu fişele de înscriere. Dar am reuşit. Să aibă şi ei un viitor. Jumătate din ce am luat, mai puţin de un miliard, i-am cheltuit ca să îi fac soţiei monument şi praznice. Şi mi-a mai rămas ş