Vama Giurgiu a fost întotdeauna o vacă bună de muls pentru băieţii unşi cu toate alifiile dornici să facă un ban grămadă prin înşelăciune şi furt. Ingeniozitatea, violenţa, capacitatea cameleonică şi reacţiile tardive ale autorităţilor au făcut ca acest tip de afaceri necurate să reziste în timp. De la personaje pitoreşti precum „Papagalul” şi „Taurul” care îmbrăcaţi în uniforme se dădeau drept poliţişti şi îi „jecmăneau” pe tiriştii străini până la hoţii care ridicau orice lucru de valoare din maşinile turiştilor, punctul de trecere a frontierei Giurgiu a fost un fel de paradis al „şmecheraşilor”.
Dacă majoritatea au fost îndepărtaţi, există totuşi o categorie care a reuşit să supravieţuiască trecerii timpului: casta bişniţarilor de valută. Intrarea României în Uniunea Europeană a făcut ca acest tip de afaceri să înflorească, agăţând o piatră în plus de gâtul caselor de schimb valutar.
Bişniţarii se postează în locuri strategice şi îi întâmpină pe şoferii care dau semne că ar vrea să schimbe lei sau valută. Luaţi pe nepregătite, marea majoritate nu mai ajung la ghişeele caselor de schimb valutar şi cad precum muştele în plasa ţesută cu măiestrie de cei care încalcă legea. „Nu ştiu domle ce le spune, ce le face de schimbă la ei. De când se învârt pe-aici au învăţat mai multe limbi străine. Ştiu când e traficul mai bun, ştiu şi de Ramadan şi de toate sărbătorile” susţine sub protecţia anonimatului un lucrător al unei case de schimb valutar. Acesta povesteşte că sunt ameninţaţi permanent cu bătaia.
Cunoscuţi în toată vama
„Vânătorii de străini” nu fac mofturi când vine vorba de bani, sunt interesaţi de orice fel de valută. Aceştia profită de naivitatea celor care trec pentru prima dată vama şi dau adevărate tunuri. Îşi permit să aibă propriul curs pentru că nu depind de nicio bancă sau bursă.
În acest moment, în zona vămii acţionează patru pe