Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare în primele cinci luni a scăzut cu 8,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, la circa 350.000 tone, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cantitatea de unt a scăzut în perioada menţionată cu 3,3% la 3.821 tone, la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (95,5% din total), cu 1,9%, la 26.202 tone, iar la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) cu 1%, la 64.115 tone. Cantitatea de smântână de consum produsă în primele cinci luni a rămas aproximativ egală cu cea obţinută în perioada similară din anul anterior, de 19.649 tone, iar producţia la laptele de consum a crescut cu 1%, la 97.808 tone. În mai, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a crescut faţă de luna precedentă cu 31,2%, la 91.122 tone, iar faţă de luna similară din 2010 a scăzut cu 4%. Principalele produse lactate la care producţia a scăzut în mai faţă de luna corespunzătoare din anul 2010 au fost untul, cu 7,5% la 793 tone, şi brânzeturile, cu 0,8% la 6.287 tone. Creşteri ale producţiei au avut loc la lapte acidulat (iaurt, lapte bătut şi altele), cu 6,5% la 14.263 tone, la smântâna de consum, cu 1,7% la 3.801 tone, şi la lapte de consum, cu 1,1% la 20.019 tone. Faţă de aprilie, în mai, creşterea producţiei a fost consemnată la lapte acidulat (iaurt, lapte bătut şi altele) cu 23,6%, urmat de brânzeturi, cu 18,8%, de lapte de consum, cu 17,9%, şi de unt, cu 6%. La smântâna de consum, producţia a scăzut cu 0,8%.
Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare în primele cinci luni a scăzut cu 8,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, la circa 350.000 tone, potrivit date