Franţa a evocat pentru prima dată posibilitatea de a renunţa la energia nucleară, deşi ministrul energiei Eric Besson a declarat vineri că o astfel de decizie este doar unul dintre multele scenarii posibile, fără a fi favorizat de guvern.
Eric Besson a anunţat vineri la postul de radio Europe 1 lansarea unui studiu privind mixul energetic al ţării până în 2050, printre opţiuni numărându-se o renunţare completă la producţia nucleară, o reducere a procentului energiei nucleare la 50% şi o diminuare progresivă a producţiei totale de electricitate în Franţa.
"Vom analiza toate scenariile posibile pentru ceea ce numim mixul energetic. (Studiul) va fi făcut cu obiectivitate, în totală transparenţă, fără a evita niciun scenariu (...), inclusiv cel al renunţării la (energia) nucleară", a declarat el.
Un oficial din cadrul Ministerului francez al Energiei a afirmat pentru Reuters că un scenariu va lua în considerare renunţarea completă la producţia nucleară până în 2050 sau chiar până în 2040.
Totuşi, Besson a subliniat că el susţine menţinerea cotei energiei nucleare în mixul energetic total al Franţei la două treimi, aşa cum a fost în 2010.
"(O renunţare la energia nucleară) nu reprezintă convingerea mea, nu este alegerea guvernului şi a preşedintelui, însă, în acelaşi timp, nu putem exclude nimic", a afirmat el.
În contrast cu Germania, care a anunţat că va renunţa complet la producţia de energie nucleară până în 2022, Franţa a fost o susţinătoare puternică a energiei nucleare, iar guvernul a exclus renunţarea la centralele nucleare ca sursă de producere de energie.
Deşi dependenţa puternică a Franţei de energia nucleară ar face din această întoarcere cu 180 de grade o sarcină extrem de dificilă, guvernul ar putea fi tentat să sugereze că ia în considerare o posibilă renunţare la centralele