La fel ca în fiecare an, profesorii s-au şi amuzat la corectarea lucrărilor, pentru că au întâlnit exprimări întortocheate şi pline de umor. Procentul de promovabilitate a fost doar 36,43 la sută la nivelul judeţului Arad, cel mai slab din toţi anii.
Profesorii care au evaluat lucrările candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat din acest an, s-au distrat copios pe seama imaginaţiei absolvenţilor. Ca de fiecare dată, lucrările la Limba Română au adunat cele mai multe perle din partea elevilor arădeni. Primul subiect de la proba scrisă la limba şi literatura română, la Bacalaureat, a fost un fragment din „Nuntă în cer” de Mircea Eliade.
Mai apoi, elevii au avut de redactat un text argumentativ de 15-20 de rânduri despre cunoaşterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmaţiile lui Nichita Stănescu, „A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”. Cea mai tare perlă pe care profesorii din Arad au descoperit-o printre lucrările absolvenţilor a fost cea legată de afirmaţia lui Nichita Stănescu:
„Este adevărat că a avea un ideal înseamnă a avea o oglindă, deoarece cu idealul te mândreşti în viaţă, la fel şi cu oglinda ta, deoarece te reprezintă într-adevăr”. „Toate aceste interpretări sunt concluzia proastei pregătiri a elevilor. În fiecare an ne confruntăm cu acest gen de comentarii, în care elevii nu fac decât să dea frâu imaginaţiei. Am înţeles că, în alte oraşe, elevii au scris că Nichita Stănescu este femeie”, a spus Emanuel Oprea, profesor corector. O altă interpretare la textul lui Stănescu a fost a unei eleve care a spus: „Vampirii nu au reflexie în oglindă, deci, conform acestui citat, nu pot fi idealişti”.
Abordări inedite
Cele mai multe perle au fost interpretate pe baza textelor lui Caragiale, dar profesorii spun că nici celelalte subiecte nu au fost scutite de abordări inedite. Iată câteva dintre ele: „