Cel mai recent caz intrat în atenţia anchetatorilor a fost înregistrat săptămâna trecută. poliţiştilor că a primit de la un cumpărător o bancnotă contrafăcută. Poliţiştii spun că este dificil să ajungă la falsificatori.
Ultimul caz de plasare a banilor falşi a fost înregistrat la sfârşitul lunii trecute. O vânzătoare din Piaţa Nicolina a primit de la un cumpărător o bancnotă de 200 de lei, contrafăcută. În schimbul acesteia, cel care a dat banii a luat un pepene şi a primit rest aproximativ 190 de lei.
„O bancnotă imprimată la xerox“
Femeia s-a plâns prima dată unui poliţist comunitar aflat în zonă, iar acesta i-a anunţat mai departe pe ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO). Anchetatorii spun că falsul nu era unul de calitate superioară. „Practic era o bancnotă imprimată la xerox şi care în loc de fereastra transparentă de siguranţă avea aplicată o bucată de scotch“, a explicat unul dintre poliţişti.
Potrivit procurorilor, dosarele înregistrate în acest an, sunt în lucru la ofiţerii BCCO. „De la începutul anului au fost înregistrate 85 de dosare penale care au ca obiect infracţiunea de fals de monedă. Dosarele se află în diverse stadii de soluţionare şi se lucrează împreună cu cei de la BCCO. Pe parcursul anului 2010, au fost înregistrate 192 de dosare penale având acest obiect“, a spus procurorul Irina Perjoiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
Banii sunt plasaţi în zonele aglomerate
Poliţiştii spun că de cele mai multe ori, plasarea banilor falşi este posibilă din cauza neatenţiei celor care îi primesc. „Pe fondul neatenţiei şi aglomeraţiei, bancnotele contrafăcute din cupiurile monedei autohtone pot fi introduse mult mai uşor de plasatori în circuitul monetar. Zonele în care infractorii aleg să plaseze bancnotele contrafăcute sunt de obicei, locuri desch