Siria a acuzat SUA de imixtiune în afacerile sale interne, după ce ambasadorul american la Damasc a efectuat o vizită în oraşul Hama. Şeful diplomaţiei siriene a declarat că această vizită ar reprezenta o dovadă evidentă a implicării americane în protestele antiguvernamentale. Între timp, peste 450 de mii de persoane au manifestat vineri, 8 iulie, împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în oraşul rebel Hama, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.
Numeroşi locuitori din Hama s-au refugiat de teama unei masive operaţiuni a armatei siriene. Tancuri au înconjurat oraşul, după ce vinerea trecută aproape jumătate de milion de oameni au protestat împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.
Zilele trecute, 22 de persoane au fost ucise de forţele de securitate. Washingtonul a mai adăgat că ambasadorul speră să poată rămâne în Hama pe parcursul protestelor ce încep în mod tradiţional după rugăciunile de vineri. Experţi internaţionali afirmă că prezenţa diplomatului american ar putea împiedica un asalt de proporţii al trupelor guvernamentale. Reacţie dură a Siriei
Damascul a reacţionat dur şi la acest anunţ. "Prezenţa ambasadorului american la Hama fără permisiune este dovada ingerinţei SUA în evenimente în derulare", a precizat diplomaţia siriană într-un comunicat.
În replică, diplomaţia americană a afirmat că "intenţia vizitei domnului Ford este să arate prin prezenţă fizică susţinerea pentru acei sirieni care îşi exercită dreptul fundamental de a cere schimbare".
Administraţia Obama, criticată
Administraţia Obama a fost criticată pentru că nu a reacţionat ferm la reprimarea violentă a manifestaţiilor din Siria. Washingtonul l-a avertizat pe preşedintele Bashar al-Assad că timpul se scurge în defavoarea sa şi că trebuie să facă reforme. O cerere explicită de renunţare la putere nu a fost însă