Guvernul a ales să vândă pachetul de 9,84% din Petrom (SNP) printr-o metodă inedită pe piaţa de capital românească: licitaţie pornind de la un preţ maxim de 0,46 lei/acţiune şi nu există un preţ minim.
Oferta de vânzare a 9,84% din Petrom, care se poate ridica până la 610 mil. euro, este cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei, dar şi cea mai mare privatizare gestionată de guvernul Boc.
De modul în care se va încheia această ofertă depinde atât evoluţia viitoare a pieţei de capital, cât şi programul viitor de privatizări al statului, care testează acum piaţa pentru a vedea dacă portofelele investitorilor sunt pregătite pentru listarea "bijuteriilor coroanei", Romgaz şi Hidroelectrica.
Din acest motiv, discuţiile dintre comisia de privatizare şi consorţiul care intermediază oferta, condus de ruşii de la Renaissance, au fost intense şi s-au prelungit până ieri. Cele două părţi au încercat să găsească cea mai bună soluţie pentru ca oferta să aducă cât mai mulţi bani statului şi în acelaşi timp să atragă şi interesul investitorilor.
Pentru Guvern, principalul scop este ca la sfârşitul ofertei să poată spune că a făcut o afacere mai bună decât Adrian Năstase când a vândut controlul companiei către austriecii de la OMV, în 2004, pentru 669 mil. euro.
Vedeţi aici cear putea ficea mai importantă descoperire de pe teritoriul României din ultimii şase ani.Petrom a dat de gaze în Oltenia
Soluţia de vânzare aleasă este o premieră pentru bursa locală: anunţarea unui preţ maxim de vânzare, de 0,46 lei/acţiune, şi alocarea acţiunilor în funcţie de preţ şi de momentul subscrierii (primul venit, primul servit). Oferta are două tranşe, una de 15% destinată micilor investitori şi una de 85% pentru investitorii mari, la final urmând să se stabilească câte un preţ separat pe fiecare tranşă şi să se facă alocarea. Pe baza acestui m