O aplicaţie dezvoltată de români pentru terminalele iPhone face furori în magazinul virtual Apple, aceasta fiind capabilă să depisteze cazurile de cancer de piele încă din faze incipiente
Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în prezent, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, peste 60.000 de oameni mor din cauza acestei boli. Numărul lor ar putea scădea considerabil graţie unei aplicaţii pentru telefoanele inteligente, dezvoltată de români şi denumită Skin Scan. "Este un program la care s-a lucrat mai mulţi ani de zile la Universitatea Politehnică şi care acum s-a concretizat într-o aplicaţie pentru telefoane mobile", potrivit lui Victor Anastasiu, copatron al Skin Scan SRL, compania care a dezvoltat aplicaţia, şi CEO al SeedMoney, firma care a sponsorizat proiectul cu 50.000 de euro.
Aplicaţia nu pune un diagonstic cert, ci doar avertizează dacă există riscul dezvoltării unui melanom. Pentru a utiliza această aplicaţie, utilizatorul trebuie să fie conectat la internet, să facă o fotografie a aluniţei respective, iar apoi un algoritm va stabili, după anumite caracteristici fizice, dacă excrescenţa pielii este sau nu de natură malignă. Dacă există riscul dezvoltării unui melanom, utilizatorul este nu doar avertizat, ci i se indică şi cabinetele dermatologice cele mai apropiate, unde i se poate confirma sau infirma diagnosticul pus de Skin Scan. Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer. Boala evoluează rapid şi se răspândeşte în ganglioni, plămâni, ficat sau creier. În Statele Unite, acest tip de cancer este foarte întâlnit, iar americanii s-au arătat foarte interesaţi de aplicaţie. Skin Scan a ajuns, în numai trei zile, cea mai descărcată aplicaţie plătită în categoria "Medical" din magazinul virtual App Store.
Antreprenorii români sunt tot mai cunoscuţi în străinătate @N