Siguranța unui venit, dar și faptul că scapă de grija concedierilor sunt principalele motive pentru care tot mai mulți tătici sunt dispuși să intre în concediul pentru creșterea copilului.
Față de anii precedenți, în ultima vreme, numărul taților care intră în concediul de creștere a copilului aproape s-a dublat, la nivelul județului.
Un nou job
Gabriel Brăilă este unul dintre cei 1300 de tătici prahoveni care au optat pentru un nou „job", cel de... dădacă. Nu a intrat în concediu de creștere a copilului încă de când s-a născut fiul său, în ianuarie 2010, ci a preluat în urmă cu o lună această sarcină de la soția sa, care s-a reîntors la serviciu.
„A primit o ofertă de lucru de nerefuzat, ne-am sfătuit și am ajuns la concluzia că ne va fi cel mai bine dacă va accepta noul job și voi sta eu acasă cu cel mic, până când va împlini vârsta de doi ani. Pe de altă parte, la firma la care lucram lucrurile începuseră să se înrăutățească, apăruseră întârzieri de salarii, stresul era foarte mare. E drept că îngrijirea celui mic implică responsabilități foarte multe și foarte mari, dar mi-a plăcut să mă implic încă din prima zi de când a venit acasă de la Maternitate, iar acum schimbatul scutecului, pregătirea mesei mi se par floare la ureche", ne-a declarat Gabriel Brăilă, care s-a convins de faptul că „job"-ul de părinte este unul căruia trebuie să i se dedice 24 din 24 de ore.
Înainte să intre în concediul de creștere a copilului, interlocutorul nostru s-a lovit de barierele birocratice. A fost nevoit să întocmească un nou dosar cu actele necesare primirii indemnizației, la care s-au adăugat și noi cereri și dovezi de reluare a activității pe care a trebuit să le depună soția lui.
„Trebuie să faci zeci de drumuri, să depui zeci de declarații. Au fost momente în care îmi venea să renunț. Probabil că ăsta le este și interesul", ne-a mărturisi