Mai multe bănci portugheze riscă să rămână cu o sumedenie de hârtii fără valoare în loc de garanţii pentru finanţări din cauza problemelor statului cu deficitele şi datoria. Printre ele, Millennium Bcp, bancă prezentă şi în România sub nume propriu.
Agenţia Moody's a redus ratingul băncii pentru datorii garantate de stat la nivelul "junk" ceea ce înseamnă ieşirea din categoria recomandată pentru investiţii. Pe scurt, acest lucru înseamnă că băncii îi vor mai fi acceptate cu greu titlurile de stat pe care le deţine ca garanţie pentru linii de finanţare. În plus, dobânzile la care Millennium se împrumută de pe piaţă vor creşte şi ele. Millennium are o expunere de câteva miliarde de euro pe titlurile de stat ale Portugaliei. Pe termen mediu, subsidiara din România ar putea fi nevoită să ridice dobânzile la depozite şi, implicit, şi pe cele la credite, pentru a se finanţa de pe piaţa locală.
Amendate din cauza statului Moody's evaluează datoriile garantate de stat la nivelul ratingului suveran sau la cel individual al băncii, în funcţie de care este mai ridicat. În cazul Millennium, ratingul a fost aliniat cu cel al Portugaliei.
Analiza privind calificativele băncilor portugheze continuă, notează Moody's, şi se va concentra pe sprijinul pe care acestea l-ar putea primi în continuare din partea guvernului portughez sau a unei instituţii supranaţionale din Uniunea Europeană, dar şi asupra gradului în care ratingul individual al băncilor este afectat de cauzale şi consecinţele presiunilor asupra calificativului de ţară. Bonitatea băncilor din Portugalia va fi, probabil, tot mai strâns corelată cu cea a statului, potrivit Moody's.
Moody's a redus, miercuri, ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", devenind prima mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează ţara în categoria speculativă "junk".
Î