Parlamentul Ungariei a aprobat o serie de modificări ale Codului muncii prin care se reduce numărul de zile în care poate fi primit ajutor de şomaj şi se permite angajatorilor, printre altele, să prelungească programul săptămânal de lucru şi perioada de probă, scrie The Budapest Business Journal.
Amendamentele aprobate de parlament vor avea un impact semnificativ asupra pieţei muncii, notează publicaţia. Una dintre modificări face permanentă o normă care ar fi trebuit să fie activă până la finele anului şi care prevede că orele de lucru din perioadele mai puţin aglomerate pot fi mutate în perioadele cu o activitate ridicată. În acest mod, programul săptămânal de lucru poate fi prelungit până la 44 de ore, faţă de 40 de ore cât era limita anterioară, fără majorarea plăţilor către salariaţi.
Amendamentele schimbă, de asemenea, regulile referitoare la remunerarea muncii suplimentare. Astfel, angajatorii pot alege să compenseze orele suplimentare cu zile libere, însă aceste concedii nu pot fi mai scurte decât perioadele în care s-a muncit peste program.
De asemenea, concediile pot fi acordate în mai mult de două părţi doar la cererea angajatului. În cazuri excepţionale, angajatorii pot cere ca vacanţele să fie fracţionate în mai mult de două părţi, caz în care salariaţii vor avea dreptul la o vacanţă neîntreruptă de cel puţin 14 zile pe an.
Angajatorii pot extinde perioada de probă la şase luni, dar numai dacă este permis prin contractul colectiv de muncă al companiei. O altă modificare reduce perioada maximă în care se poate primi ajutor de şomaj de la 180 de zile la 90 de zile.
Parlamentul Ungariei a aprobat o serie de modificări ale Codului muncii prin care se reduce numărul de zile în care poate fi primit ajutor de şomaj şi se permite angajatorilor, printre altele, să prelungească programul săptămânal de