Şcolile pasează responsabilitatea instalării camerelor asupra administraţiilor locale, care întorc provocarea către instituţiile de învăţământ. Legea nu obligă montarea, aceasta este doar recomandată. Sursa: CODRIN PRISECARU
Instalarea camerelor de supraveghere costă câteva zeci de mii de lei, bani pe care şcolile nu îi au. Primăriile, la rândul lor, se spală pe mâini, mai ales că nicio lege nu îi obligă să aloce fonduri pentru aşa ceva, iar simpla recomandare a unui ministru nu mobilizează pe nimeni.
La prima sesiune a Bacalaureatului, camerele au lipsit în zece judeţe, iar pentru ca lucrurile să se schimbe cineva trebuie să-şi asume costurile.
Teleorman: supraveghere video obligatorie
Inspectorul şcolar general din Teleorman, Constantin Amarie, este convins că la sesiunea din toamnă vor exista camere în toate şcolile. Conform calculelor inspectorului, pentru prima sesiune ar fi fost nevoie de 50.000 de lei pentru cumpărarea camerelor, a cablurilor şi a altor materiale necesare pentru a asigura supravegherea video.
"Nu cred că au fost rău intentionaţi cei din primării, au priorităţile lor, iar costurile nu erau chiar mici", spune inspectorul.
Botoşani: a vrut camere, s-a ales cu plângere penală
În Botoşani, prima tentativă de introducere a sistemului de supraveghere video a căpătat iz penal. "Acum trei ani, am încercat să introduc camere în şcoli. Pentru îndrăzneala mea, m-am ales cu plângere penală din partea unui director şcolar", spune Alexandrina Macovei, inspector şcolar general în Botoşani.
A solicitat bani primăriilor, convinsă că instalarea camerelor ar înlătura suspiciunile de fraudă, însă răspunsul a fost cel clasic: "nu sunt bani".
Ilfov: nu trebuie camere, sunt vigilenţi supraveghetorii
Rada Dumitru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcol