Mihai Sofian, 57 de ani, absolvent de metalurgie la Politehnică, a pus pe picioare la finele anului 2003 afacerea Rematholding, lucrând iniţial într-un sediu vecin cu fostul Remat Bucureşti Sud.
În numai şapte ani businessul său a ajuns la vânzări de peste 160 de milioane de euro şi o marjă de profit de 10%.
În total, Mihai Sofian a investit în ultimii şase ani în businessul de reciclare aproximativ 40 de milioane euro, însă el nu este unic acţionar în Rematholding, scrie revista BUSINESS Magazin. Deţine 50% din companie, restul fiind controlat de firma germană specializată în reciclarea deşeurilor din metale Scholz AG: "Pentru Rematholding am avut încă de la început un partener german. Dar el este în Germania, eu sunt aici. El m-a ajutat cu bani. Businessul s-a dezvoltat cu finanţarea de la ei. Eu conduc firma în felul următor - unde am preţul cel mai bun, acolo vând. Dacă el oferă un preţ bun, îi vând lui, dacă nu, atunci în altă parte. Pe mine mă interesează să fac profit".
La nivel naţional sunt 263 de platforme de tip Remat care participă în cadrul programului "Rabla", după cum arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Dintre acestea, 13 sunt în Bucureşti, iar unul este în partea de sud a Capitalei, la capătul şoselei Berceni, pe centură
Anul trecut grupul Rematholding a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 167 milioane de euro şi a generat un profit de 6,7 milioane de euro. Din această sumă, cea mai mare pondere o are filiala din Bucureşti, cu o cifră de afaceri de 113 milioane de euro şi un profit de 4,8 milioane de euro. În primele cinci luni ale acestui an, afacerile cumulate ale grupului depăşiseră deja pragul de 77 milioane de euro şi un profit de 1,5 milioane de euro. 2011 pare un an bun, după cum spune Sofian.
Profitul unităţilor de reciclare vine în special din faptul că pe plan mondial cererea pentru de