Proiectul editorial Virstele peliculei, lansat de criticul de film Tudor Caranfil si publicat de Editura Polirom intr-o a doua editie adnotata si adaugita (sub titlul Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei), a fost inclus in lista „Celor mai bune carti de film”. Aceasta cuprinde 112 carti din 27 de tari si a fost realizata de un juriu international independent, la solicitarea Polish Filmmaker Association (PFA) si beneficiaza de sprijinul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).
„The Best Books on Film” este un instrument de lucru al criticii de film adresat industriei editoriale. PFA si FIPRESCI urmaresc sa impuna in colectiile de cinema ale editurilor acele carti considerate esentiale de breasla.
Este pentru prima data de la initierea conceptului (in 2008) cind un autor roman patrunde in selecta lista. Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924) este prezentata drept „o incursiune inedita in istoria cinematografului. Un studiu neconventional ce cuprinde 20 de capitole dedicate tot atitor capodopere”. Autorii brosurii mai noteaza ca Tudor Caranfil dedica un spatiu amplu lung-metrajului Independenta Romaniei din 1912.
Aceasta a treia lista a „Celor mai bune carti de film” cuprinde descrierea a 44 de carti din tari precum: Argentina, Austria, Brazilia, Columbia, Cuba, Franta, Germania, India, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Spania si Romania.
Primul volum al Istoriei cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei a aparut in 2009 in colectia „Cinema” a editurii Polirom si este la o a doua editie adnotata si adaugita. Pina in acest moment patru volume au fost deja publicate:
- Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924) @N_