Reducerea cu 15% a prețului medicamentelor de pe lista C2 și limitarea numărului pacienților tratați se va răsfânge asupra bolnavilor de cancer, susține Federația Bolnavilor de Cancer (FABAC), într-un comunicar remis Agerpress.
Aparent, ieftinirea medicamentelor este o măsură bună, pentru dă acces mai multor pacienți la tratament, însă tocmai medicamentele ieftine vor dispărea din farmacii, din cauza comerțului paralel.
„Medicamentele vor lua drumul altor țări din Uniunea Europeană, acolo unde prețurile de comercializare sunt mult mai mari. Vom fi obligaţi să ne întrerupem tratamentele şi alternativa este continuarea tratamentului cu medicamente de acum 20 de ani, care nu au aceleaşi efecte dovedite”, spune Cezar Irimia, președintele FABAC.
În fiecare an în România apar în medie 3.000 de bolnavi de cancer, conform datelor federației.
Guvernul pregătește o hotărâre care va fi implementată de la 1 august, potrivit căreia nu se va mai permite creșterea numărului de pacienți tratați decât dacă aceste costuri vor fi suportate de terți.
În această situaţie, reprezentanţii federaţiei spun că pacienţii nu vor putea decât să spere că vor ajunge să aibă un loc pe listele Programului Naţional, după ce un alt pacient va „părăsi” lista prin deces sau printr-o vindecare miraculoasă, ceea ce este mai puțin probabil.
Aceşti bolnavi au mai primit o lovitură la începutul lunii aprilie, când tratamentele injectabile au fost interzise spre comercializare în farmaciile cu circuit deschis, iar farmaciile de spitale încă nu au avut medicamente pe stoc pentru ei.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice au sesizat aceeași problemă într-o conferință care a avut loc săptămâna aceasta și au propus mai multe măsuri pentru a evita ca medicamentele ieftine sau generice să dispară de pe piată.
Printre acestea, administ