Sângerările care survin în urma activităţii sexuale nu sunt obligatoriu sinonime cu ceva alarmant. În general, riscul de complicaţii este redus la minimum dacă se acţionează prompt.
Infecţiile pot genera răni pe col
O cauză frecventă a sângerărilor în timpul actului sexual sunt rănile pe col. În general, rana pe col apare în urma unei infecţii transmisibile pe cale sexuală, precum cele cu HPV, cu Chlamydia, cu Candida, Trichomonas sau cu gonococ. Însă există şi situaţii în care sângerarea este cauzată de folosirea greşită a tampoanelor vaginale sau a diafragmei. Potrivit medicilor, rănile pe col nu trebuie ignorate. Exceptând cazurile în care sunt generate de o inflamaţie trecătoare, în general, acestea pot fi semnul unei leziuni precanceroase. Pentru depistarea eventualelor răni pe col se realizează mai multe teste, dintre care cel mai relevant este colposcopia.
Ruperea unui polip uterin
Potrivit medicilor, polipii uterini se regăsesc frecvent printre cauzele sângerărilor apărute în timpul actului sexual ori după acesta. Polipii uterini reprezintă o creştere anormală a structurilor endometrului, mucoasa care căptuşeşte uterul, şi pot avea dimensiuni cuprinse între unu şi patru centimetri. Cauzele apariţiei acestor excrescenţe nu sunt total elucidate, dar s-a observat că se formează pe fondul tulburărilor hormonale. Singura modalitate de a descoperi aceste formaţiuni este ecografia pelviană. Tratamentul polipilor uterini constă în îndepărtarea lor prin extracţie perhisteroscopică (un aparat dotat cu o cameră video în vârf se introduce în cavitatea uterină pentru a vizualiza şi a îndepărta exact excrescenţa).
Pe fondul endometriozei
Sângerările care se manifestă în timpul activităţii sexuale pot fi un semn de endometrioză. Ea apare atunci când ţesutul endometrial (căptuşeşte cavitatea uterină) creşte în afara