Stephen Booth, un director de cercetare de la Open Europe, nu este de acord cu salariile exagerate din Comisia Europeană și este de părere că aceștia nu sunt pe aceeași lungime de undă cu situația economiei din momentul de față.
Aceasta mai spune că structura salarială a Comisiei este in mod clar disproporționată si nesincronizată cu nivelul de salarizare din intreaga Europă. Mai mult de atât, s-a propus ca ponderea cheltuielilor de administrație să crească in perioada 2014-2020 (de la 5,7 % la 6,1%) deși mai multe tari membre se opun vehement.
Salariații Comisiei Europene (CO) se pare că nu simt criza financiară pe care o traversează țarile din Uniunea Europeană (si nu numai), in care statele mai puternice din punct de vedere economic încearcă să salveze de la faliment tări care se confruntă cu probleme financiare grave precum Grecia, Portugalia sau Spania.
Deși Comisia Europeană are grijă să trimită sute de miliarde de euro in țarile cu o putere economică slabită de criză, salariații Comisiei (aproximativ 24.000 la numar) se pare că nu simt măsurile de austeritate impuse de perioada economică prin care trecem, pentru că aproximativ 42% dintre aceștia sunt remunerați cu peste 6500 euro lunar. Un funcționar public incepător al acestei instituții căștigă 2500 euro pe lună în timp ce seniorii pot încasa si mai mult de 17000 euro pe lună. În plus, mai mult de 8 miliarde de euro pe an se duc pe costurile administrative.
Un purtator de cuvânt al CO se apără argumentând că aceste retribuții sunt necesare pentru a atrage oamenii talentați si capabili să lucreze in mai multe limbi străine dar care să si fie atrași să se mute in altă țară. Iar pachetul salarial creat trebuie să atragă oameni din locuri precum Marea Britanie şi Olanda, unde salariile sunt ridicate dar și din țări relativ sărace precum Letonia sau România.
Cu siguranță CO nu es