Absorbţia fondurilor europene e dezastruoasă iar din această cauză România riscă să-i fie diminuate fondurile în următorul exerciţiu bugetar 2014 - 2020. Semnalul de alarmă este tras de hotnews.ro, care citează surse de la Bruxelles.
Rata de absorbţie a fondurilor europene ar fi mult mai mică în realitate comparativ cu cifrele raportate oficial, semnalează Hotnews.ro. În realitate, vorbim despre o rată de 3, 5 procente în timp ce autorităţile de la Bucureşti raportează o rată de 14 procente. Chiar şi cu aceste 14 procente, România se află la coada clasamentului la capitolul absorbţie.
Citând surse europene, portalul explică şi de unde această diferenţă între absorbţia reală şi cea transmisă la Bruxelles. Mai exact, atunci când transmit datele, autorităţile iau în calcul inclusiv avansul de 10% pe care Bruxelles-ul il virează automat. Absorbţia reală o reprezintă însă cifra proiectelor aflate în plată, din care se scade procentul de 10%, atrag atenţia surse europene citate de Hotnews.ro.
Aceleaşi surse mai arată că sunt luate în calcul doar proiectele finalizate, aşa că simpla semnarea a unor contracte de către miniştrii nu ajută.
Romania are la dispoziţie peste 23 de miliarde de euro în perioada 2007 - 2013, prin cele şapte programe operationale sectoriale.
Dacă Bucureştiul ar începe sa ia de astazi toate masurile necesare, in cel mai bun caz, realistic vorbind totuşi, ar ajunge să absoarbă 7 miliarde de euro.
Acestea fiind datele, România trebuie să ia măsuri cât mai urgent. Cu atât mai mult cu cât negocierile pentru bugetul pe 2014-2020 se anunţă a fi extrem de dure. E de aşteptat ca unele state europene să invoce tocmai această capacitate redusă a Bucureştiului de a absorbi fonduri pentru a mai tăia din alocarea bugetară.
Printre problemele pe care România trebuie să şi le rezolve atunci când vine vorba de fondu