Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda de referinţă cu 0,25%, până la 1,5%, din cauza inflaţiei aflate mult peste ţinta stabilită de instituţie, în timp ce Banca Angliei a menţinut-o la 0,5%. Aceasta este a doua mişcare a BCE în acest sens din acest an, majorările venind după o perioadă lungă în care dobânda a stat la minimul istoric de 1% din cauza crizei financiare, scrie Bloomberg. Dobânda ar putea urca din nou în ultimul trimestru al acestui an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Bloomberg în rândul mai multor economişti.
Decizia va avea un impact direct şi asupra României, unde aproape două treimi din creditele acordate persoanelor fizice şi companiilor sunt denominate în euro.
Majorarea a fost anticipată de investitori, astfel că Euribor la trei luni, indicatorul care arată costul la care se împrumută băncile în euro între ele, a urcat până la 1,583% pe an, faţă de 0,6% în primăvara anului trecut.
BCE luptă pe două fronturi
Preşedintele BCE Jean-Claude Trichet duce o luptă pe două fronturi în încercarea de a limita presiunile inflaţioniste pe de o parte, iar pe de alta de a ţine sub control o criză a datoriilor care ameninţă să dezbine zona euro, însă pare să acorde prioritate primului front.
Inflaţia din zona euro s-a menţinut la 2,7% în iunie, nivel mai redus decât s-a anticipat, dar mult peste ţinta de puţin sub 2% a BCE.
Prin majorarea dobânzilor banca a demonstrat că nu-şi modifică politica din cauza problemelor unora dintre statele din zona euro, această decizie fiind de natură să păstreze calmul pe pieţele financiare.
Oficialii BCE sunt îngrijoraţi că scumpirea energiei, mai ales a petrolului, şi a materiilor prime va declanşa o spirală ascendentă salarii-preţuri care va alimenta inflaţia.
Trichet, al cărui mandat la conducerea BCE ajunge la final la sfârşitul lunii oct