Moartea culturistului român care voia să-l depăşească pe Schwarzenegger a ridicat o parte din vălul care acoperă atât de prospera „industrie a frumuseţii” – ale cărei tentacule încep să pătrundă în viaţa fiecăruia dintre noi. Faptele sunt cunoscute: intenţionând să participe la un concurs de culturism la Miami, Viorel Ristea s-a supus unui program drastic: antrenamente dincolo de limita umanului, subalimentare, nerespectarea unor reguli de bază în ce priveşte recuperarea după efort.
Drept urmare, hipermusculosul sportiv a suferit un atac cerebral. Cu acest prilej, am aflat câteva amănunte din viaţa de privaţiuni aproape masochiste a culturiştilor.
Nu e vorba doar de antrenamente chinuitoare, ci şi interdicţia de a bea, cu două-trei zile înainte de concurs, apă. Asta, desigur, cu scopul ca muşchii să fie umflaţi în ziua concursului... Nu sunt un adept al „naturalului cu orice preţ” şi al refuzului de a ţine cont de standardele de frumuseţe ale vremii. Am început, de pildă, s-o ocolesc pe-o binecunoscută poetă şi prozatoare în momentul când am constatat, pe la începutul anilor ’90, că deodorantul e duşmanul ei personal şi că se conduce după preceptul care susţine că duşul trebuie evitat cât mai mult posibil. Suntem datori, fiecare dintre noi, cu maxim respect pentru cei din jur şi e penibil să vezi cum, la intrarea ta într-o cameră, oamenii deschid discret geamul ori îşi caută de lucru prin alte părţi ale clădirii... E legendar, în lumea literară, cazul unui scriitor, căruia i se spune „Sconcsul”, ocolit tocmai datorită duhorii insuportabile pe care o exhală. Nu l-am mai întâlnit de multă vreme, aşa că nu ştiu dacă între timp nu s-a împrietenit cu industria de înfrumuseţare şi igienizare. Sper că da, pentru că insul apare des la televiziuni şi îi compătimesc pe cei aflaţi pe acelaşi platou cu el...
Implanturile, liftingurile, liposucţiile, inject